vrijdag 5 september 2014

Veroordeeld van Karin Slaughter: stand-alone die vraagt om een vervolg

Veroordeeld van Karin Slaughter is anders dan haar voorgaande thrillers. Het is een standalone die losstaat van de eerdere series. Veroordeeld heeft twee nieuwe hoofdpersonen: de politieagenten Kate Murphy en Maggie Lawson. De invalshoek is eveneens anders, geen (jeugd)trauma’s van de hoofdpersonen, wel de achtergestelde positie van vrouwen en minderheden bij de politie in de jaren zeventig in Atlanta.
Op haar eerste dag bij de politie krijgt Kate Murphy het zwaar voor haar kiezen.

Ze heeft expres een slecht zittend uniform gekregen, ze wordt bijna aangerand door haar mannelijke collega’s en moet ze hun pesterijen en grove opmerkingen verduren. Vlak daarvoor is de partner van agent Jimmy Lawson, broer van Maggie, doodgeschoten. Apart van elkaar ontdekken Kate en Maggie dat de verklaring van Jimmy niet klopt. Ze besluiten samen uit te zoeken wat er werkelijk is gebeurd.
Na afloop vraag je je af waarom deze vrouwen bij de politie wilde in Atlanta in de jaren ’70, gezien het gedrag van hun mannelijke collega´s en leidinggevenden.
De plot staat, zoals we gewend zijn van Karin Slaughter, als een huis, met vakkundig opgebouwde spanning en een stuk of wat verrassende plotwendingen. De setting is afgrijselijk en fascinerend tegelijkertijd.
Het Nederlandse tintje dat Karin Slaughter aan Veroordeeld wilde geven is niet realistisch. Vrouwen in Nederland in de jaren ’30 konden niet zowel doceren aan de universiteit als een gezin hebben.
Veroordeeld vraagt om een vervolg, omdat je wilt weten hoe het verder gaat met Kate en Maggie, en of ze zich staande kunnen houden bij de politie.

Deze recensie is gepubliceerd in BOEK nr. 3 juli/augustus 2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten