dinsdag 15 juni 2010

Spannende jongensboeken: De grijze jager serie

De boeken uit De Grijze Jager serie zijn echte spannende jongensboeken. Het lijkt wel alsof John Flanagan ze speciaal geschreven heeft om jongens vanaf een jaar of negen, tien weer aan het lezen te krijgen/houden. De boeken hebben herkenbare hoofdpersonen (oa een slimme underdog en een sporter), eenvoudig taalgebruik zonder dat het kinderachtig wordt en een semi-fantasy-historisch tintje, dat vaag aan Tolkien doet denken. Veel leuke dingen uit de middeleeuwen zijn gebruikt zoals kastelen en ridders. Het verhaal speelt zich af in een niet-geïndustrialiseerde omgeving met landbouw, paard en wagen etc. Alle kinderen gaan op hun 15e in de leer bij een meester of gaan op het land werken. De leermeesters zoeken zelf hun leerlingen uit.
In deel 1, De ruïnes van Gorlan, zou hoofdpersoon Will, net als zijn vriend Arnaut, toegelaten willen worden tot de krijgschool om ridder te worden. Echter Will is te klein en zijn talenten liggen op een ander vlak: hij kan zich goed onzichtbaar maken, in bomen klimmen, mensen bespieden. Will wordt daarom gekozen door een Grijze Jager. De Grijze Jagers zijn in het fictieve rijk van Araluen een soort politie/geheime dienst. De opleiding die Will van Halt de Grijze Jager krijgt is gedegen en zwaar. Hij leert met pijl en boog schieten op bewegende doelwitten, sporen lezen, onzichtbaar door het bos en veld bewegen, voor zichzelf zorgen etc. Ondertussen heeft Arnaut het niet gemakkelijk op de krijgsschool. Zijn talent is zo overduidelijk dat het de jaloezie opwekt van een drietal grotere jongens. Zij maken hem het leven zuur. Arnaut leert volhouden en doorbijten totdat de redding uit een onverwachte hoek komt.
De ruïnes van Gorlan is een spannend en goed geschreven verhaal. De overeenkomsten met Tolkien zijn hier en daar treffend. Een geïdealiseerde middeleeuwse samenleving, veel bos en groen, wat mythische/Keltische enge wezens, het kwaad dat in een uithoek van het rijk steeds groter wordt en de bijbehorende dreiging en angst. Er zijn ook verschillen: de grootste is de afwezigheid van magie en tovenaars. Een andere opvallende afwezige is de geestelijkheid. Er zijn geen kerken, priesters, monniken oid.
Voor volwassenen is het boek ook spannend genoeg om te lezen en het lezen van de andere delen te overwegen. Minpunten: een aantal duidelijke anachronismen die niet in het verhaal past. Zoals koffie, aardappelen, douches, kachel en slaapzalen met bedden. De sfeer is zo overduidelijk middeleeuws en daar passen deze zaken niet in. Slordig van schrijver en redactie.
De jongenspuber in de directe omgeving maakt dit niet uit. Hij heeft inmiddels deel 8 verslonden en hoopt dat deel 9 niet te lang op zich laat wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten