maandag 11 februari 2013

Onzichtbaar van Deon Meyer: geweldig goed boek

De vorige thriller van Deon Meyer, 13 uur, werd door de VN D&T gids uitgeroepen tot thriller van het jaar. Dit schept hoge verwachtingen bij de leze die begint in Onzichtbaar, de onlang in het Nederlands verschenen thriller van deze Zuid-Afrikaanse schrijver.
De veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika speelt een belangrijke rol in Onzichtbaar. Voor de lezer die niet helemaal thuis is in de topografie van dit land is voorin een handig overzichtskaartje opgenomen.

Lemmer, hoofdpersoon in Onzichtbaar, is bij aanvang van het verhaal overtuigd van zijn gelijk. Hij heeft voor zichzelf een paar handige wetten geformuleerd die het hem gemakkelijker moeten maken bij zijn werk als persoonlijk beveiliger. Zoals: Raak niet betrokken, en Vertrouw niemand. Voor kleine vrouwen heeft hij een speciale wet: Vertrouw ze niet, niet beroepsmatig en niet persoonlijk. Daarnaast zit hij vol vooroordelen over de mensen die hij ontmoet. In de loop van het verhaal is deze intrigerende man gedwongen zijn wetten en vooroordelen te herzien, omdat deze ervoor zorgen dat hij met open ogen in de val loopt en zijn cliënte in levensgevaar komt. Zijn cliënte is Emma Le Roux, net als hij Afrikaner. Haar broer is al jaren vermist, en ze meent hem te herkennen in een TV uitzending. Ze belt wat rond, met als gevolg enkele dagen later een overval op haar huis. Ze besluit een persoonlijk beveiliger in te huren en samen met hem op zoek te gaan naar haar broer. Wat volgt is een tocht door hedendaags Zuid-Afrika. Onderweg komen ze in diverse natuurparken en ontmoeten ze zowel blanke als zwarte Zuid-Afrikanen, ieder met eigen achtergrond en afkomst. Al snel blijkt dat Emma’s broer niet gevonden wil worden en dat anderen niet willen dat de onderste steen bovenkomt vanwege alle geheimen die eronder verborgen zijn. Lemmer en Emma worden tijdens hun zoektocht lastig gevallen, achtervolgd en beschoten. Desondanks geven ze niet op. Lemmer doet intussen vergeefse pogingen zich aan zijn wetten te houden.

Onzichtbaar is een geweldig goed boek, om vele redenen. Allereerst deugt het verhaal. Het is spannend, onvoorspelbaar, en heeft een verrassende ontknoping. De spanning bouwt zich rustig op, met hier en daar een versnelling, om tegen het einde tot ongekende hoogten te komen.
Het actuele decor van een veranderende Zuid-Afrikaanse samenleving geeft het boek meer diepgang. De motieven van de daders liggen verscholen in het roerige verleden van Zuid-Afrika.
Tot slot is Lemmer een uitermate intrigerende man. Een echt mens die het allemaal zo goed weet als het boek begint. In de gevangenis heeft hij ruim tijd gehad om te overdenken hoe de wereld in elkaar zit. In deze zaak ziet hij hoe fout zijn vooroordelen waren. En gevaarlijk want er komen levens door in gevaar. Hij realiseert zich dat hij zijn meningen over anderen zal moeten bijstellen. Het maakt hem realistisch en overtuigend. Het zijn juist de vooroordelen van Lemmer die de lezer een beeld geven van de manier waarop de verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika tegen elkaar aankijken. Het was deze lezer niet duidelijk dat er op zo´n grote schaal kinnesinne bestond tussen de Engelsen en de Afrikaners. Altijd gedacht dat er in Zuid-Afrika enkel een kloof tussen blank en zwart was, niet ook tussen de blanken onderling.
Jammer dat het boek een stand-alone lijkt te zijn. Lemmer is een personage om beter te leren kennen in een mooie serie rond hem en zijn cliënten.
Onzichtbaar krijgt vijf sterren omdat deze lezer geen minpunten kon bedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten