donderdag 23 mei 2013

Overkill van Escober: knap staaltje werk

Onder eigen naam verschenen van Esther Verhoef psychologische thrillers zoals Déjà vu, Rendez-vous en Alles te verliezen, die stuk voor stuk grote bestsellers werden. Samen met haar man Berry, schreef ze onder het pseudoniem Escober, stevige actiethrillers die vreemd genoeg niet de verdiende bestsellerstatus bereikten. Al werd Onder druk, deel 2 in de Sil Maier-trilogie wel bekroond met de Diamanten Kogel in 2005.
Onlangs verscheen Overkill, de langverwachte vijfde thriller van Escober. Het is geen vervolg op de Sil Maier-serie geworden maar een standalone.
In Overkill zijn drie personages aan het woord die om de beurt het verhaal vertellen vanuit hun point of view.
Ronny was een marinier en is nu een beveiliger die moeite heeft zijn draai te vinden in het leven. Niet alleen door zijn legertijd, maar door zijn jeugd is hij beschadigd.
Reinier Muller is rechter-commissaris en heeft alles wat Ronny moet ontberen: goede baan, mooi huis, aantrekkelijke vrouw en twee prachtige dochters.
Derde man in het verhaal is Mark. Deze rechercheur is net gescheiden en druk bezig met een omgangsregeling met zijn kind. Samen met zijn collega doet hij onderzoek naar de drie brute moorden op achtereenvolgens een verkrachter, een moordenaar en een pedofiel. Reinier Muller is vanuit zijn werk rechtstreeks betrokken bij het onderzoek. De rol van Ronny wordt al snel duidelijk.
Ondanks dat de lezer al vrij vroeg in het verhaal weet wie de moorden heeft gepleegd, blijft het verhaal toch spannend tot de laatste bladzijde. Deels vanwege de omslag in het geweten van de moordenaar en deel vanwege de vriendschapsband tussen Ronny en Reinier die steeds meer gaat knellen.
Overkill is geen boek voor tere zieltjes. Iedere pagina ademt grof geweld of de belofte ervan. Ronny is een ruwe bolster waarvan de blanke pit nauwelijks zichtbaar of aanwezig is. Het lijkt alsof grof geweld de enige taal is die hij kent en spreekt. Tegenover hem staan Mark en Reinier. Deze laatste is een braaf burgermannetje die langzaam veranderd. De verandering in hem wordt goed zichtbaar na de moorden. Hij is zich zelf volledig bewust van deze transformatie. De lezer zit hierbij eerste rang en mag het proces vanuit de gedachten van Reinier volgen.
Overkill vraagt erom om in een lange nacht te worden uitgelezen. Het is een knap staaltje werk van Escober: een thriller schrijven die zowel een keiharde actiethriller is, als een razendsnelle pageturner en bovendien tegelijkertijd de benodigde psychologische diepgang heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten