maandag 10 juni 2013

Het Amazoneverbond van Ad van de Lisdonk: een echte Amerikaanse actiethriller

In feite is Het Amazoneverbond een echte Amerikaanse actiethriller. Enkel de setting is Nederlands. In veel Amerikaanse actiethrillers, zowel boeken als films, leidt de held(in) een onopvallend gewoon leven tot er opeens iets als een moord, spectaculaire overval of iets dergelijks wordt gepleegd. Het komt toevallig op het pad van de held(in) die op onderzoek uitgaat en al snel betrokken raakt bij iets wat veel groter blijkt te zijn. Vaak betreft het een wereldwijd complot, die beraamd is door een groep criminelen of terroristen met hun gewetenloze leider. De held(in) weet net op tijd de ramp te voorkomen met behulp van collega’s en of vrienden en kan zo de wereld redden van de ondergang.
In Het Amazoneverbond gaat het net zo. Een controversiële Nederlandse politica, die op het punt stond de verkiezingen te winnen, komt om het leven bij een verdacht ongeluk. Inspecteur John Engles en rechercheur Laura Sieberg onderzoeken haar dood. Al snel komen ze erachter dat de politica is vermoord. Hun vrouwelijke politiechef blijft vasthouden aan de ongelukstheorie en verbiedt verder onderzoek. John en Laura laten zich hierdoor niet weerhouden en gaan in hun eigen tijd verder met de zaak. Ze ontdekken dat het verhaal van de Amazones uit de Griekse oudheid geen sprookje is en dat het Amazoneverbond een springlevende organisatie is. Het Amazoneverbond bestaat uit vrouwen die uit zijn op de wereldheerschappij, goedschiks of kwaadschiks, koste wat het kost. Met gevaar voor eigen leven zetten Laura en John alles op alles om de Amazones te stoppen voor het te laat is.
Het is ongelooflijk dat Het Amazoneverbond een debuutthriller is, gezien de kwaliteit van de plot, de uitstekende spanningsopbouw en de onvoorspelbare plotwendingen. Daarnaast is het een echte pageturner.
Natuurlijk is het mogelijk om Het Amazoneverbond een ongeloofwaardig verhaal te noemen en te zeggen dat het niet realistisch is. Vrouwen die de wereldheerschappij willen en kernbommen tot hun beschikking hebben. James Bond en zijn collega’s zijn evenmin realistisch. In het genre van de actie/complotthriller gaat het niet om realisme of geloofwaardigheid maar om overtuigingskracht, actie, achtervolgingen en personages waarmee de lezer zich kan identificeren of een band/relatie mee zou willen.
Hierin is Ad van de Lisdonk goed geslaagd. Laura en John zijn mensen van vlees en bloed, net als Dee. Andere personages zijn minder precies ingekleurd en blijven op de achtergrond overeenkomstig hun rol in het verhaal. Het Amazoneverbond bevat ruim voldoende actie en achtervolgingen voor een eventuele verfilming.
Op een punt is Ad van de Lisdonk te ver doorgeschoten. De vele gesprekken over man- en vrouw-zijn tussen John en Laura en tussen John en Dee voegen weinig toe aan het verhaal. In het begin is het interessant en amusant, tegen het einde gaat het irriteren.
Afgezien hiervan is Het Amazoneverbond een echte, goede actiethriller die er om vraagt om verfilmd te worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten