woensdag 12 juni 2013

Verzoeking van Harlan Coben: pageturner met diepgang

De Amerikaanse thrillerauteur Harlan Coben heeft bij de thrillerliefhebber geen introductie meer nodig. Zijn thrillers worden over de gehele wereld gelezen. Zijn negentiende thriller, Verzoeking uit 2010, werd onlangs als dwarsligger uitgebracht. Zo’n klein dwars boekje leest erg prettig, vooral onderweg.
In Verzoeking is niets wat het lijkt. De populaire tv-presentatrice Wendy Tynes gaat in haar tv-programma Op heterdaad op jacht naar criminelen. Een van die criminelen zou Dan Mercer zijn, die verdacht wordt van ontucht met kinderen. In haar programma laat Wendy Dan in haar val lopen. Voordat er verder justitieel onderzoek kan worden gedaan wordt Dan gedood door de vader van het misbruikte jongetje voor de ogen van Wendy.
Op hetzelfde moment hopen Marcia en Ted McWaid dat op een goede dag hun dochter Hayley weer thuis zal komen. Drie maanden eerder verdween ze spoorloos. Marcia en Ted vragen zich af of zij ook het slachtoffer is geworden van de vermeende pedofiel Dan.
Wendy moet, als zij op haar intuïtie afgaat, eerlijk bekennen dat ze na de uitzending en de dood van Dan er aan twijfelt of hij wel schuldig was aan pedofilie. Gedreven door schuldgevoel is ze vastbesloten de waarheid boven tafel te halen. Al snel merkt ze dat dat niet zonder gevaar voor haar eigen leven is.
Net als in zijn andere thrillers weeft Harlan Coben ook in Verzoeking alle verhaallijnen deskundig tot een spannend, beklemmend stuk vakwerk. Harlan Coben slaagt er in de vele verhaallijnen op zo’n manier te vervlechten dat het boek erdoor wint aan spanning en dat het voor de lezer toch overzichtelijk blijft.
Deze keer slechts is er slechts een bescheiden bijrol voor Win, uit de Myron Bolitarserie. In Verzoeking helpt hij Wendy aan de juiste informatie op het goede moment.
Tussen de bedrijven door heeft Harlan Coben problemen verwerkt die ouders kunnen hebben met hun puberkinderen. In een eerder boek kwam de vraag naar voren in hoeverre ouders hun kinderen online mogen bespioneren. Deze keer zijn de actuele thema’s alcoholgebruik door jongeren met als dilemma wel of niet thuis laten drinken en het gebruik van facebook. Hij verwerkt deze thema’s op een natuurlijke manier in het boek, namelijk in de gesprekken en overwegingen die de ouders hebben. Gelukkig wordt nergens het een preek.
Het spreekt voor zich dat Verzoeking leest als een trein. Laat het schrijven van een spannende pageturner met diepgang maar gerust aan Harlan Coben over!
Het is wel aan te raden niet te veel boeken van Harlan Coben achter elkaar te lezen. Dit om te voorkomen dat alle opgegraven geheimen uit het verleden gaan vervelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten