zaterdag 16 augustus 2014

Vuurproef van Carina van Leeuwen: geslaagd debuut van forensisch expert

Carina van Leeuwen is inspecteur/forensisch expert bij de Amsterdamse politie. Tijdens een lezing op de Avond van het Spannende Boek in 2014 vertelde ze enthousiast over haar werk en hoe ze haar ervaringen had opgeschreven in Vuurproef, het eerste deel uit de politieserie Unit Plaats Delict.
Plaats van handeling is niet zoals je zou verwachten hoofdstad Amsterdam maar hofstad Den Haag. Forensisch rechercheur Renee Spaan is een echte Hagenees, geboren en getogen in de Schilderswijk, en rap van tongriem gesneden.

Het is een lastige klus voor Renee en haar collega’s om het lichaam te identificeren dat tussen de spoorrails op een verlaten deel van een rangeerterrein wordt gevonden. Het is zo erg verbrand dat het niet mogelijk is om vingerafdrukken te nemen of zijn gezicht te herkennen. In de media wordt hij al snel de Barbecue-man genoemd. Uit ervaring weet Renee dat resultaten uit DNA-onderzoek even op zich zullen laten wachten en dat ze op zoek zal moeten naar andere sporen. Die vindt ze als in een junkiehol niet alleen het lichaam van een junk die zijn verslaving bekostigde met inbraken wordt gevonden, maar ook een veel te dure telefoon.
Renee heeft om persoonlijke redenen veel moeite met deze zaak. Haar vriendin Carmen heeft zich drie jaar eerder voor de trein geworpen. Eigenlijk zou ze naar een psycholoog moeten om er over te praten. Iets wat ze zorgvuldig probeert te vermijden, ondanks de vele slapeloze nachten.
Op het bureau gaan zij en haar collega’s van de forensische recherche de competitie aan met die van de tactische recherche over wie als eerste de zaak oplost. Het onderzoek gaat al snel richting een afrekening in het criminele circuit. De betrokkenen kent Renee nog uit haar jeugd die ze doorbracht in de Haagse volkswijk.
Een verfrissende keuze om voor Den Haag te kiezen in plaats van Amsterdam. Het is duidelijk dat Carina van Leeuwen de stad op haar duimpje kent. De couleur locale is goed aangebracht. De benodigde humor ontbreekt eveneens niet, die is overigens vergelijkbaar met de humor in de Amsterdamse politieserie van De Waal & Baantjer. De humor haalt de scherpe kanten van de heftige zaak die Renee onderzoekt.
Carina van Leeuwen maakt handig gebruik van een stagiaire bij de recherche om in het kort bepaalde technische details uit te leggen. Een goede greep om te voorkomen dat de vaart uit het verhaal gaat door alle uitweidingen.
Je kan goed merken dat Carina van Leeuwen zelf bij de politie werkt. Ze geeft veel informatie waarvan het duidelijk is dat alleen insiders ervan op de hoogte zijn. Het gaat met name om bepaalde protocollen en de manier waarop er met elkaar wordt gesproken en omgegaan.
Er was ook iets nieuws, wat al wel is doorgesijpeld in sommige Engelse thrillers, maar nog niet in Nederlandse thrillers: het budget. In de meeste spannende boeken wordt onbeperkt onderzoek gedaan door de rechercheurs, zonder dat er op de kosten wordt gelet. Hier wordt genoemd hoeveel een bepaald onderzoek kost en moeten de rechercheurs zich afvragen of een bepaald onderzoek wel uitgevoerd kan worden vanwege de kosten. Er is zelfs een leidinggevende aangesteld wiens taak het is om het budget te bewaken. Het maakt het boek nog levensechter en realistischer dan het al is.
Mooi zoals Carina van Leeuwen bewust het cliché van de oudere, sombere, gescheiden en aan drank geraakte rechercheur heeft vermeden door van haar hoofdpersoon een pittige, slimme vrouw te maken die moeite heeft over de zelfmoord van haar vriendin te komen.
Na de laatste bladzijde is het duidelijk dat het verhaal nog niet af is. Hopelijk volgt er een deel twee met een nieuwe zaak voor Renee en haar collega’s.
Kortom: Vuurproef is een geslaagd debuut van een forensisch expert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten