zaterdag 16 augustus 2014

Zielloos van Corine Hartman: snoeiharde thriller van hoge kwaliteit

Zielloos, het derde deel in de serie rond Jessica Haider, werd genomineerd voor de Gouden Strop 2014. Terecht want deze snoeiharde thriller van Corine Hartman is in vele opzichten uitzonderlijk. Het boek is van hoge kwaliteit en geheel anders dan de gemiddelde Nederlandse thriller.
Zielloos gaat verder waar Glashard eindigde. Jessica nam hierin wraak op Brezinger voor de gruwelijke moord op haar zoon. In dezelfde periode overleed haar vader en raakte ze verstrikt in een zaak rond de handel in bloeddiamanten.
Boet, Jessica’s chef bij de Maastrichtse recherche vindt daarom het hoog tijd dat Jessica rust neemt en naar de psycholoog gaat om het en ander op een rijtje te zetten. Jessica heeft hier geen tijd voor, want ze heeft het druk met haar nieuwe opdracht voor Saligia, het geheimzinnige netwerk waar ze lid van is. Op de momenten dat ze er door heen zit, neemt ze eenvoudigweg een snuif coke en gaat ze verder.
In een fitnesscentrum wordt een opgezet lichaam gevonden. Voor Jessica is het meteen duidelijk dat het een boodschap voor haar is, gezien haar collectie door haar zelf opgezette dieren. Ze vraagt zich af wie er allemaal van haar liefhebberij afweten. Ze kan zich tot haar grote frustratie alleen zijdelings met de zaak bezighouden omdat ze van Boet enkel bureauwerk mag doen.
Daarnaast brengt de opdracht voor Saligia Jessica in verwarring, omdat ze iemand moet vermoorden waarvan ze dacht dat die oké was. Nu weet niet meer wie ze wel en wie ze niet kan vertrouwen. Wat ze wel weet is dat ze kostte wat het kost haar kennis over Brezinger’s lot geheim moet zien te houden.
Corine Hartman trekt alle registers open in Zielloos wat betreft geweld, drugs en seks. Net als haar verwante collega Mo Hayder spaart ze haar lezers niet. Ze gaat bijna over-the-top, scheert langs de rand der geloofwaardigheid en voorbij de realiteit. In het echte leven was Jessica Haider allang ontslagen bij de politie wegens alcohol- en drugsmisbruik en overtreding van vele regels. Zielloos staat strak van de coke zoveel snuift Jessica.
De belangrijkste vraag die hierbij naar boven komt is: doet het er toe dat Zielloos en de andere boeken over Jessica Haider niet helemaal realistisch zijn en geen accurate weergave van recherchewerk in Nederland is. Mijn antwoord is nee. De echte goede actiethrillers zijn nooit realistisch, maar wel geloofwaardig. Het gaat erom dat je als lezer meegesleept wordt in een groot avontuur. Vol met zenuwslopende zoektochten naar dader of slachtoffer. Bloederige confrontaties tussen politie en schurk. Aanvallen die de held ternauwernood overleefd, maar waarna hij opstaat, het stof van zich afklopt en gewoon verder gaat waar hij was gebleven.
Het geweld overheerst in Zielloos, desondanks is er toch ruimte voor diepgang. De beweegredenen van de personages voor hun handelen komen goed naar voren. Het is volkomen duidelijk waarom Jessica Haider doet wat ze doet, ze heeft geen keuze…
Anders dan bij de standaard Amerikaanse actiethriller vervaagt in Zielloos de grens tussen goed en kwaad. Jessica is hiervan het beste voorbeeld. Ze werkt bij de recherche en het is haar taak onderzoek te doen naar misdrijven en criminelen op te sporen. Dat is te beschouwen als goed.
Echter heeft Jessica ook een slechte kant. Ze speelt geregeld voor eigen rechter en aarzelt niet om de crimineel te doden. De opdrachten die ze via Saligia krijgt bestaan er vaak uit dat ze iemand moet vermoorden. Gezien het gevoelsleven van Jessica, haar gewetenloosheid en haar voorkeur voor grof geweld heeft ze meer trekken van een psychopaat dan ze wil of kan toegeven. Ze doodt zonder gewetensbezwaren iedereen die haar in de weg staat of op een andere manier een bedreiging voor haar vormt, ongeacht aan welke kant van de wet diegene staat.
Jessica is zowel good girl als bad girl en dat maakt dat de boeken over haar zo geweldig zijn om te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten