donderdag 25 april 2013

Dat meen je niet! van Marie-Cecile Beniers: heerlijk tussendoortje dat lekker wegleest

Journaliste Marie-Cecile Beniers heeft haar ervaring als verslaggeefster van een roddelblad gebruikt om een sleutelroman te schrijven, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor BN’ers en de bijbehorende roddelpers. Dat meen je niet! wordt hierdoor voor de lezer een soort puzzel wie is wie. Ondanks de waarschuwing voorin het boek dat het verhaal en alle personages fictief zijn, is toch leuk te raden welke BN’ers model hebben gestaan voor de verschillende personages.
In de eerste hoofdstukken van Dat meen je niet! lacht het leven de jonge journaliste Suzanne Frans toe. Ze heeft het allemaal: geweldige vakantie op Costa Rica met haar vriend Milo, de beroemde en zeer aantrekkelijke soapacteur, thuis een mooi appartement, goed gevulde kast met ITkleding, twee hartsvriendinnen en de onvermijdelijke gay best friend.
Na haar vakantie kan Suzanne aan de slag bij SHE, een bijlage voor vrouwen bij Het Nieuwsblad. Hier zou ze heel blij van moeten worden. Ware het niet, dat ze op het laatste moment te horen heeft gekregen dat ze met de bekende celebrity styliste Bliss Hummel moet samenwerken. Het is de bedoeling dat Bliss interviews doet met Nederlandse celebrities en dat Suzanne de interviews uitwerkt. Bliss is echter een onmogelijke vrouw, die te laat komt, alleen over zichzelf praat, vergeet de geïnterviewde aan het woord te laten en bovendien vreselijk arrogant en onbeschoft is. Kortom ze weet Suzanne tot het uiterste te tergen, die desondanks dapper doorbuffelt om uit niets toch een goed interview te maken.
Sinds hun terugkeer in Nederland heeft Suzanne het gevoel dat haar relatie met Milo bekoeld lijkt te zijn. Milo is zo druk bezig met de opnames voor een nieuwe televisieserie dat ze elkaar amper zien of spreken. Het wordt iets waar de roddelpers uitgebreid bovenop springt met suggestieve artikelen over hun vermeende breuk en de onvermijdelijke liefdesbaby die alles goed moet maken.
Dan volgt die ene verschrikkelijke dag waarop het leven van Suzanne volledig op z’n kop wordt gezet. Ze ontdekt verborgen kanten van Milo en vraagt zich af hoe ze in vredesnaam verder moet met haar leven.
Dat meen je niet! is een typische vertegenwoordiger van het chicklitgenre. Het draagt alle kenmerken ervan: de echte liefde, het drama, het misverstand, de humor en voor bijna iedereen een ‘happy end’.
Goed beschouwd is er weinig verschil tussen de romans voor oudere meisjes die onze (groot)moeders lazen en de chicklits van nu. Alle twee hebben ze een hoofdpersoon die haar weg in het leven en de liefde zoekt. Aan het einde van het boek heeft de heldin haar bestemming bereikt en kan ze haar leven leiden zoals iedereen dat van haar verwacht. Toen was het huwelijk met de juiste man, gevolgd door het moederschap de eindbestemming van de jonge vrouw. Werk of opleiding was tijdelijk en bedoeld voor de persoonlijke ontwikkeling of als nuttige tijdbesteding tot het huwelijk.
Nu is het vinden en behouden van het juiste werk een belangrijk einddoel geworden. Liefde speelt wel een rol van belang maar lang niet iedere chicklit eindigt met het huwelijk van de heldin.
Voor Suzanne heeft haar werk een hoge prioriteit. Eerder werkte ze als roddeljournaliste, maar raakte ze in de knoei met haar geweten. Haar baan bij SHE is niet wat ze gehoopt en verwacht had. Geleidelijk aan gaat de baan bij SHE steeds meer wringen, waardoor Suzanne gedwongen wordt na te denken over haar loopbaan. Uiteindelijk ontdekt ze wat haar ware bestemming is. De liefde overvalt haar wanneer ze dit het minst verwacht. Natuurlijk moet er wel eerst een misverstand worden opgelost, voordat ze de ware in haar armen kan sluiten.
Zoals je mag verwachten van een echte chicklit, is Dat meen je niet! luchtig van toon, vlot geschreven en bevat het veel populair taalgebruik. Het chicklitgenre is het enige dat hier succesvol mee weg kan komen. Het populaire taalgebruik geeft het boek een actueel tintje zodat het een boek anno nu wordt. Zeker in combinatie met de hedendaagse communicatiemiddelen en de social media.
Alles bij elkaar genomen is Dat meen je niet! een echte chicklit en daarmee een heerlijk tussendoortje dat lekker wegleest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten