dinsdag 16 juli 2013

De toeschouwer van Charlotte Link: klassiek Engelse thriller van Duitse auteur

Het is nauwelijks voor te stellen dat thrillerauteur Charlotte Link Duits is. Haar boek De toeschouwer is in alle opzichten een klassiek Engelse thriller. Na een paar hoofdstukken gelezen te hebben, was het zelfs nodig om nog een keer op het omslag te kijken of het toch niet een boek van Ruth Rendell was. De toeschouwer speelt zich af in een klein plaatsje nabij Londen. De personages zijn every inch British, van het drinken van de nodige kopjes thee tot de gordijnen in hun huis en de erkertjes aan het huis. Daarnaast wordt het verhaal op z’n Engels verteld met veel aandacht voor het innerlijk van de personages zonder de spanning uit het oog te verliezen.
De toeschouwer in De toeschouwer is Samson Segal, een sneue, meelijwekkende man die bij gebrek aan een invulling van zijn eigen leven, het leven van anderen observeert. Hij wandelt de hele dag op straat, ondertussen begluurt hij de andere inwoners van het Engelse plaatsje Southend-on-Sea. Een van zijn favoriete bewoners is Gillian Ward, die samen met haar man Tom een bedrijf in Londen heeft. Ze reist hier een paar keer per week naar toe, zo heeft Samson ontdekt. De rest van de week is ze thuis waar ze heel wat te stellen heeft met haar 12-jarige puberdochter Becky. Samson is er, bij toeval en tot zijn ongenoegen, achter gekomen dat Gillian sinds kort stiekeme afspraakjes heeft met John Burton, de sporttrainer van Becky.
Dan worden twee alleenstaande vrouwen op gruwelijke wijze vermoord, nadat ze eerst een tijdje waren bang gemaakt door iemand die ze begluurde. Zowel Samson als John, die iets te verbergen heeft met betrekking tot zijn omgang met vrouwen, zijn al snel in beeld als verdachten.

De toeschouwer is een bloedstollend spannende thriller die twee uitersten op thrillergebied weet te verenigen: het is een razendsnelle pageturner die tegelijkertijd psychologische diepgang heeft. Het is iets wat niet vaak voorkomt, Charlotte Link kan het en doet het.
Charlotte Link laat je het ene moment mee leven met Gillian Ward en maakt je deelgenoot van wat er in haar hoofd omgaat. Het volgende moment volgt er een nieuwe gruwelmoord op een alleenstaande vrouw die woont in een afgelegen huis.
De spanning heeft Charlotte Link goed gedoseerd en opgebouwd. De ontknoping is zoals je mag verwachten van een goede thriller, verrassend en onvoorspelbaar. Het is aan te raden nadat het boek uit is, nog een keer de twee beginscènes te lezen. Pas dan vallen alle puzzelstukjes op hun plek.
Het beste oordeel dat een thriller kan krijgen is dat de lezer het boek niet kan/wil wegleggen voordat het uit is. De toeschouwer is inderdaad zo spannend, dat je het boek achter elkaar in een keer wil uitlezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten