donderdag 25 juli 2013

Stille getuigen van Danielle Hermans: veelbelovend begin van nieuwe serie

In 2011 verscheen in het kader van de Maand van het Spannende Boek de verhalenbundel Stille getuigen. Hierin waren 25 verhalen opgenomen, die ieder over een ander forensisch specialisme gingen. Voor ieder verhaal was een Nederlandse thrillerauteur gekoppeld aan een forensisch expert. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is toen een vonk enthousiasme voor forensisch onderzoek overgesprongen op Danielle Hermans, een van de 25 deelnemende auteurs.
Onlangs verscheen namelijk Stille getuigen, het eerste deel in de serie over LIFE, het Landelijk Instituut Forensische Expertise. In dit deel wordt een team van forensisch specialisten van LIFE gevolgd bij hun onderzoek naar de gruwelijke moord op een echtpaar in een net opgeleverde nieuwbouwwijk. De slachtoffers zijn onthoofd, waarna hun hoofden zijn verwisseld., hetgeen een macaber beeld oplevert.
Leider van het moordonderzoek en van het team Plaats Delict onderzoeken is Alex van Brederode, bijgenaamd de Professor. Hij is niet blij want hij heeft Suzanne Meijer, een overenthousiaste, onervaren assistente ondergeschoven gekregen door de ambitieuze directeur van LIFE, Madeleine Bekkers. Het liefst had hij nog zijn vertrouwde assistent Justus, die echter een half jaar eerder spoorloos verdween. Gelukkig blijkt zijn nieuwe assistente, afgezien van haar rappe tong, mee te vallen. Al op haar eerste dag laat ze zien dat ze een scherpe analytische blik heeft. Tijdens het onderzoek lijkt het er al snel op dat de moordenaar de smaak te pakken heeft en uitkijkt naar nieuwe slachtoffers.
Ondertussen loopt er een griezelige gek rond, die er een plezier in schept om dieren te mishandelen tot de dood er op volgt. Hoogte- dan wel dieptepunt is het gehalveerde lammetje dat hij in een boom boven een picknicktafel heeft gehangen. Voor de wijkagent is het na het zoveelste doodgemartelde dier duidelijk. Op een dag zal deze gek zijn gruwelijke fantasieën uitleven op mensen. De baas van de wijkagent is minder overtuigd, die ziet vooral tijd- en geldverspilling.
Tijdens een lezing op de Avond van het Spannende Boek 2013 vertelde Danielle Hermans, dat het deel over de dierenmishandeling op ware feiten is gebaseerd. In Nederland is enige tijd geleden een jonge man opgepakt die er plezier in had dieren te martelen tot de dood er op volgde. Gelukkig is hij opgepakt voordat hij de overstap naar menselijke slachtoffers kon maken. Het is nog maar de vraag of dat in Stille getuigen ook het geval is.
De personages in Stille getuigen zijn goed gekozen en realistisch neergezet. Met elkaar vormen ze een forensisch team waarin iedereen een duidelijke en een andere rol heeft, zowel professioneel als in het groepsproces. De opperbaas, niet al te sympathiek, moet schipperen tussen minimaal budget en maximaal resultaat. De teamleider is zowel aanvoerder als meewerkend voorman. De jonge hond heeft een verrassende, verfrissende blik. De rechercheur hoort wel en tegelijkertijd niet bij het team. En er zijn wat noodzakelijke bijfiguren die extra expertise en leven in de brouwerij brengen. Het team heeft iets geheimzinnigs, in dit geval een verdwijning van een van de collega’s. Dit speelt op de achtergrond mee en zorgt voor een groepsband en verdieping.
Danielle Hermans is zoals ze in eerdere boeken, De man van Manhattan en In vredesnaam liet zien, gezegend met een vlotte pen. Ook Stille getuigen laat zich als een pageturner in een avond uitlezen.
Stille getuigen is het veelbelovende begin van een nieuwe serie en smaakt naar meer. Kom maar op met deel 2!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten