donderdag 24 januari 2013

1926 De verdwijning van Agatha Christie: intrigerende opties in passend verhaal

De verhalenbundel 1926, de verdwijning van Agatha Christie, heeft een interessant uitgangspunt. Vier schrijvers lieten hun fantasie gaan, en bedachten wat er gebeurd zou kunnen zijn in december 1926 toen Agatha Christie gedurende 11 dagen spoorloos was verdwenen. Het resulteerde in vier intrigerende opties die in een passend verhaal werden gegoten.
Jean-Paul Colin liet zich voor zijn verhaal Demasqué inspireren door het verhaal En toen was er nog maar een. Het leverde een prachtig verhaal op, geheel in de stijl van de Koningin van het mysterie.
In zijn boeiende verhaal Groeten uit Pau onthult Peter Ronner een geheim dat Agatha Christie haar hele leven goed heeft bewaard. Alleen in haar dagboek heeft ze over het geheim geschreven. In het verhaal kan de lezer stukken uit het dagboek lezen en komt er tevens achter dat het geheim werd gebruikt voor chantage en afpersing.
In het derde verhaal, Vermist, laat Carien Touwen Agatha Christie de hoofdrol spelen in een mysterie. De vader van een klein jongentje is verdwenen, Agatha Christie komt toevallig langs en gaat geheel volgens de methodes die ze in haar boeken beschrijft op zoek naar de man, samen met het jongentje.
Tot slot vroeg Johan van de Velde zich in De onbekende schrijver af of Agathe Christie werkelijk de schrijfster is van al die geweldige detectives. Stel nou dat iemand anders, die zijn identiteit niet bekend kan maken, de verhalen heeft geschreven.
De vier verhalen zijn allen amusant, kwalitatief goed, en leuk om te lezen. De theorieën zijn goed bedacht, en, nog belangrijker, tot op zekere hoogte geloofwaardig. De verhalenbundel is een goed initatief van Jean Paul Colin en Uitgeverij Parelz, die het verdient om voortgezet te worden. Er zijn vast wel meer raadsels te vinden in de (misdaad)literatuur die op deze manier kunnen worden opgelost.
Tenslotte kan deze lezer het niet laten om te vertellend dat er een hypothese ontbrak, Namelijk de optie dat Agatha Christie gedurende deze elf dagen een geweldige affaire heeft gehad met een eveneens getrouwde man die om bepaalde redenen niet kan scheiden van zijn vrouw. Na deze elf dagen moesten ze afscheid nemen, om elkaar nooit terug te zien……

Geen opmerkingen:

Een reactie posten