dinsdag 22 januari 2013

De val van Michael Connelly: een thriller zoals een thriller zou moeten zijn

LAPD rechercheur Harry Bosch heeft in De val, de nieuwste thriller van Michael Connelly, te horen gekregen dat hij over 39 maanden met pensioen kan gaan. Tot die tijd hoopt hij een paar goede zaken te kunnen oplossen bij de afdeling Onopgeloste Zaken. Allereerst is er de zaak van een man die verdacht wordt van de moord op en verkrachting van een 19-jarig meisje ruim 20 jaar geleden. Hij wordt verdacht omdat zijn DNA op het meisje is gevonden. Een raadsel voor Harry Bosch en zijn partner want de verdachte was toen slechts acht/negen jaar oud. Terwijl Bosch en Chu het onderzoek opstarten, wordt Bosch benaderd door Irving, raadslid. Irvings zoon is die dag uit het raam gesprongen en Irving wil graag dat Harry het onderzoek op zich neemt om de onderste steen boven te krijgen. Een bijzonder verzoek want het is in de verste verte geen cold case én Irving is sinds jaar en dag een vijand van Bosch. Van hogerhand krijgt Bosch de instructie het verzoek niet te weigeren. Uit het onderzoek komen zaken naar voren die het raadslid liever verborgen had willen houden. Voor Bosch is het een raadsel of Irving dit bedoelde met de waarheid die koste wat het kost boven tafel moest komen of toch iets anders.
De val is een thriller zoals een thriller zou moeten zijn: spannend tot de laatste bladzijde en goed geschreven. Het boek vermaakt de lezer en nodigt deze uit tot nadenken. Bijvoorbeeld over de thema’s recht en ethiek: heb je altijd het juiste gedaan als het recht zijn loop heeft gehad?
Bosch twijfelt of hij wel het goede heeft gedaan. Was het niet beter als hij iets wat hij heeft gedaan juist had nagelaten? Naar zijn gevoel heeft hij als politieman de juiste keuze gemaakt, terwijl hij als mens heeft gefaald.
Terloops geeft Connelly de lezer een inkijkje in het LA van nu. Hij geeft geen toeristisch beeld met de glitter en glamour van Hollywood, maar laat het echte leven van echte mensen zien. Rauw met af en toe verborgen schoonheid, mensen met onverwachte goede kanten en niet te vergeten, hij noemt vele goede eettentjes. (net zoals zijn Nederlandse collega thrillerschrijver Simon de Waal)
Even leek het er op alsof Bosch nadat deze twee zaken waren opgelost, zou willen stoppen met zijn werk als rechercheur. Hij dacht over de maanden die hij nog moest werken in plaats van de maanden die hij nog kon werken. Hopelijk volgen er toch nog wel een aantal boeken in deze geweldige serie rond Harry Bosch! Connelly is immers goed op dreef en er is geen sprake van enige sleetsheid. Ieder boek over Harry Bosch is een genot om te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten